Checklista: Januari-Februar

1) Organisera din frö samling

Även om det är några månader kvar från att plantera dem, varför inte organisera dem nu? Jag gillar att gå igenom min frö samling varje år för att bedöma vad jag har och vad jag behöver köpa in.

 

2) Odla Mikrogrönt

Om du är sugen på att odla något NU, prova mikrogrönt! Grönkål, alfalfa och solrosgroddar? Att odla mikrogrönt inomhus är ett fantastiskt vinterträdgård projekt – eller något du kan göra året runt! De är lätta att odla och kan göras under ett litet odlings ljus eller i ett ljust soligt fönster. Plus, de färska små mikrogröna är absolut laddade med näringsämnen – i exponentiellt högre koncentrationer än deras mogna former.

 

3) Planera för våren

Ah, det finns inget bättre än att mysa med en varm kopp te och en hög med frökataloger en trist vinterdag. Att bläddra igenom frökataloger (eller online) och planera för våren är en annan av mina favoritaktiviteter en gråmulen dag.

 

4) Prova en inomhus örtagård

Mikrogrönt är inte det enda du kan odla inne. Överväg att odla färska örter också! Starta en örtagård i fönsterbrädan med några små krukor, eller stoppa dem under en bänkskiva för att få ännu mer framgång. De bästa örterna att odla inne är basilika, gräslök, mynta, persilja, citronmeliss och dragon. Du kan också prova att odla träigare fleråriga örter som oregano, salvia, rosmarin och timjan inomhus, även om de vanligtvis trivs bäst ute – med gott om sol och varm öppen jord att växa i.

 

5 ) Starta en mask behållare

Maskkompostering är mitt absoluta favoritsätt att hållbart återanvända matavfall! För att inte tala om, mask avgjutningar (aka maskbajs) är det mest otroliga gödningsmedlet och jordförbättringen du kan använda. Maskgjutningar har smeknamnet “svart guld” av en anledning. Med en mask behållare kan du skapa den gratis! Och din trädgård kommer att tacka dig.
Mask behållare är lätta att sätta upp, perfekta för små utrymmen och kan till och med förvaras inomhus. Tvärtemot vad många tror, luktar mask kompostbehållare inte illa (särskilt om de är välskötta).

 

6) Så frön inför våren

Även om du inte kommer att plantera de flesta plantor utomhus just nu, är vintern den perfekta tiden att starta frön för den kommande vårens trädgårdssäsong. Att starta fröer är inte bara en rolig vinterträdgård aktivitet inomhus, det är viktigt i vissa fall! Vi med korta växtsäsonger måste få en tjuvstart inomhus, så vi kommer att ha stora plantor att plantera till våren – sådana som kommer att bära frukt snabbare.
Många vanliga sommargrönsak grödor som tomater, paprika, auberginer, lök och mer startas på vintern, flera veckor till månader innan vårens sista frost datum i ett visst område.

 

7) Ge dina krukväxter lite kärlek

Om du inte kan vara ute kan sköta om dina krukväxter inomhus vara en av de mest tillfredsställande aktiviteterna – speciellt om de har försummats! Kanske är det dags att äntligen putsa upp den rot bundna monsteran, eller sätta om ditt lutande gummiträd. Använd mikrofiberhandskar för att ta bort damm från växtblad och få dem att glänsa!
Senvintern är också en bra tid att mata krukväxter med gödselmedel med långsam frisättning, eftersom de i allmänhet återupptar kraftigare tillväxt under våren.
Bortsett från underhåll, var kreativ med dina växter! Ordna om dem eller byt krukor för att piffa upp saker och ting, eller skapa en ny rolig växthylla, hängare eller display.

 

8) Rensa trädgårdsredskap och frö krukor

Vintern är en bra tid att rengöra och desinficera dina trädgårdsredskap och återanvändbara fröstarter. Då är du redo att köra och kan komma igång när den hektiska vårsäsongen kommer! Varför sanera? Att rutinmässigt rengöra dina trädgårdsredskap är ett viktigt sätt att förhindra spridning av sjukdomar i din trädgård, särskilt för känsliga små plantor.

 

9) Bygg något “inne”

Om det är för kallt, blött eller snöigt för att bekvämt kunna arbeta utomhus, använd ditt garage eller andra uthus som arbetsplats! Under regnigt vinterväder har vi byggt upphöjda trädgårdssängar, växthus bänkar och en kruk bänk i vårt garage – allt redo och väntar på våren.

 

10) Rengör ditt växthus på djupet.

Det sista vinter trädgårdsprojektet på den här listan är för dig som har ett växthus. Fräscha upp ditt växthus inför våren genom att organisera krukor, plantor, verktyg eller andra föremål som du förvarar inuti. Torka av innerväggarna och hyllorna med ett naturligt desinfektionsmedel för att döda kvardröjande sjukdomar eller svampsporer från föregående säsong.

Översätt sidan »