Resor

Nationalpark Sächsische


20180923_090633

Nationalpark Sächsische Schweiz är en nationalpark i sydöstra Tyskland somgrundades den 12 september 1990. Den täcker en yta av 93,5 km² bergsregionen Elbsandsteingebirge i förbundslandet Sachsen. Direkt söder om Sächsische Schweiz ansluter påden tjeckiska sidan nationalparken České Švýcarsko.


20180923_090938

Nationalparken är delad i två från varandra skilda regioner.  Kännetecknande ärden pittoreskt utformade sandstenen och många isolerade bergstoppar. 23 procentav nationalparken klassas som kärnregion med ökad skyddsstatus.  Före nationalparkens inrättning fanns flera naturreservat i regionen. Regionala aktivister tänkte redan 1953 att skaffa en nationalpark i området men den östtyskaregeringen saknade denna kategori i sin naturskyddsförordning och vägrade att införa den.


20180923_090128

I nationalparken finns 400 km markerade vandringsleder, 50 km cykelleder och en mängd berghällar för bergsklättring. För att skona sandstenen är bergsklättring reglerad i en speciell stadga. Filmen Nania är delvis inspelad här.


IMG_0071

När vi kom upp låg en jätte vacker restaurang inklämd i bergen vid bågen Pravcicka.  Där tog vi oss en öl och kopplade av en stund innan vi gick vidare. Vår tur startade väldigt tidigt och det var för att undvika alla turist bussar. För det här är en väldigt välbesökt.


IMG_0057

När vi gick ner och åt lunch vid en lokal restaurang med extrem god mat så gick vi sedan vidare ner mot en liten flod för att ta en båt tur.


20180923_150851

Vyn var som tagen ur en saga och stugan var bara för söt. Naturen var helt underbar och det var en härlig utflykt med mycket skratt, guiden var på ett strålande humör och skämtade friskt med oss. Amerikanarna som var med skämtade friskt med honom tillbaka eftersom hans mamma ringde i ett. ( Väluppfostrad son )


IMG_0113

Allt som allt tog detta 12 underbara timmar med mycket frisk luft och motion.


IMG_0102

Leave a Reply

Översätt sidan »