Kärringonsdag

Gräfsnäs Slottsruin

Min tur att ha kärring onsdag och vi åkte till Gräfsnäs Slottsruin i Alingsås kommun. Egentligen inte så mycket att se på, men man kan åka hit med ett gammalt ånglok och det är kanonfint för en barnfamilj. Det ligger ju så vackert vid sjön Anten och det hade verkligen gjort fina lekplatser, perfekt för en barnfamilj att åka hit och bada.

Det byggdes i mitten av 1500-talet och ersatte det tidigares Loholms som låg på Loholmen längre västererut i sjön. På grund av Grev Ebbas tyranniska styrande blev hon en hatad despot, och en kvinna som fick nog lär ha uttalat en förbannelse över slottet – det skall brinna tre gånger med hundra års mellanrum och ingen trevnad skall finnas mellan dessa väggar. Och slottet har verkligen brunnit tre gånger – 1634, 1734 och 1834!

I Slottsparken ligger det en skiftesladugård som flyttades hit 1940. Byggnaden är uppförd som ett skiftverk, att sätt att bygga, som är känd sedan vikingatiden. Här finns också en Skvaltkvarn som är uppfunnen i medelhavsområdet för 2000 år sedan. Vikingarna tog hem denna kunskap, men under 1800-talet så byggdes de effektivare hjulkvarnarna.

Vi stannade till vid Anten – Gräfsnäs Järnväg – AJG – är en 12 km lång smalspårig järnväg, där ångtågen fortfarande rullar. Tåget rullar fram genom en genuin järnvägsmiljö med gamla stationer och en banvaktsstuga. Du färdas i tidstypiska vagnar och genom fönstren syns ett sommarfagert landskap med sjön Anten som ständig följeslagare. Vid Kvarnabo station finns en vattenhäst där lokens vattenförråd kan fyllas på och vissa söndagar sker även tågmöten. I tågen rullar lok och vagnar från olika delar av landet. Personalen svarar gärna på frågor om det finns något fordon från dina hemtrakter! Tåget går fram till Gräfsnäs slottspark där man tar en paus innan tåget går tillbaka igen.

På hemvägen stannade vi till vid godisfabriken.

Leave a Reply

Översätt sidan »