Utflykter

Bohus fästning

Bohus fästning

Gubben var sjukskriven idag för ryggskott, han hade så ont att han tog ett par citadon. Han brukar må fruktansvärt illa av dem, men mådde riktigt bra idag och tänkte att vi kunde promenera runt Bohus fästning. Hmm! Bra idé tills citadonet hade gjort sitt, Tur att vi gick runt på en stabil fästning så han kunde ta tag och halvhänga lite här och där för att sträcka ut ryggen. Jag fick en trevlig tur, men tvivlar stark på att gubben fick det.

Bohus fästning

Jösses! Jag hade glömt an fästningen var så stor och backig. Helt otroligt att fästningen är 700 år. I Fars hatts källare finns en medeltida fängelsehåla. Fångarna firades ner i hålan genom en öppning i golvet. Fängelsehålan är sex meter djup och helt utan dagsljus. Teologen Tomas Leopold satt inlåst i sammanlagt 32 år under 1700-talet, för sina påstådda irrläror. Leopold bars ut död 77 år gammal. Fy Tusan de sista 25 åren satt han i ett sån här håla!! på Bohus fästning.

Bohus fästning

” Man kan läsa att röde torn som bara är ruiner kvar även kallad ” Den bohusiska smällen” Det var under det nordiska sjuårskriget på 1500-talet då den svenske kungen Erik XIV höll på att erövra Bohus.  Han lyckades inta tornet här med sina soldater och hade till och med hissat den svenska flaggan. Samtidigt hade den norske kommendanten på fästningen frågat sina soldater om någon ville offra sig och som tack få en gård på Hisingen till sin efterlevande familj. En soldat nappade på anbudet, gick ner i källaren och tände på krutförrådet. Det skrevs om händelsen efteråt att “svenskarna flögo som kråkor och andra fåglar i luften”. Anhöriga till soldaten äger fortfarande gården.”

Leave a Reply

Översätt sidan »