Utflykter

Vilken härlig dag

Oscar och Magnus som var här och lagade hästlastbilen pratade om att åka till Kungälv och lyssna på 50-tals musik och spana in alla veteranbilar. Gubben och jag hade tänkt åka till Gunnebo först men blev sugna på 50-tals stuk på midsommarfirandet. Jag ville visa gubben alla gamla hus som ligger längst en jättelång kullerstensgata. Sen tycker jag att det är så fräckt att kyrkan stor mitt i centrum på kullerstens belagda torget.

” Låga, ljusmålade trähus trängs intill den smala gatstensbelagda gatan som kröker sig längs med Fontinberget i norr. Bakom husen i söder sluttar marken ner mot Nordre älv.På denna smala landremsa mellan berget och älven har staden Kungälv legat sedan 1600-talet. ” Av : AGNETA OLOFSSON

“Gatan, bebyggelsemönstret, de smala tomterna ner mot älven och ett bevarat hus vittnar om den första tiden. De flesta av de andra husen längs småstadsidyllen Västra gatan kom till under de kommande två seklen. Eftersom marken nere vid Nordre älv var sank och svår att bygga på, och eftersom husen redan stod tätt kunde man inte förtäta här när befolkningen ökade under industrialismens intåg på 1800-talet. Därför expanderade staden successivt västerut över tidigare åkermark, och de äldsta delarna bevarades. Gatorna öster och väster om det gamla torget står nu som minnen över äldre tiders småstadsliv och över den urgamla viktiga förbindelselänken mellan Göteborg och Norge. Ännu fram till 1957 gick Riksväg 2 över Västra gatans gatsten.” Av :AGNETA OLOFSSON

Solen sken men när vi var på väg att åka så började det att blåsa. Jag är ju världens fryslort så det blev till att inviga min poncho. Jag är hellre lite påpaltad än fryser som många gick och gjorde. Såg att flera tittade på min poncho när det blåste som värst. Jag blev snabbt varm igen när vi lämnade veteranbilarna för att titta på de gamla husen.

Så smart att det satt skyltar på varje hus, det var en intressant promenad och vi mötte flera som gjorde detsamma för att komma undan blåsten. Jag försöker verkligen banta ner mina hus bilder men ser att det blev många i alla fall. Det är så rogivande att titta på gamla ingrodda trädgårdar och jag längtar till att min får ett par år på nacken så växterna blir så där stora och grova. Även dessa hus var ganska skeva men inte riktig så som i Majorna.

Den lilla söta lappen på dörren är bara så charmig men jag förstår ägarna. Pissar en hund pissar gärna alla och det är stor skam att de skall behöva sätta upp en sådan här lapp. Det är väl ändå självklart att man inte låter hunden pissa på någons dörr!! Vi avslutade dagen med att plocka upp ungdomarna, ja Tobias var vrål trött efter allt jobbande så han ville vara hemma. Men Micael och Nina följde med till Liseberg där vi åt försenad födelsedags middag för gubben.

Leave a Reply

Översätt sidan »