Utflykter

Sightseeing Kallebäck

Jaha då fick Rosa stå ut med en knasig sightseeing igen! Vi skulle se den mytomspunna Hejderiddarens  grav! Skall jag vara ärlig har jag aldrig hört talas om honom! Inte ens från skolan. Elvy hade hört från en bekant men inte lyssnat ordentligt. Men idag skulle jag minsann få se graven! Visst! Ja jag behöver väl knappast förtydliga de högst intressanta på den såkallade graven. Shit! Vilken besvikelse och de vi frågade om de hört talas om Hejderridaren bara stirrade på oss och skyndade vidare. Jag kollade på fel plats.

Återkommer när jag har hittat graven och tagit bildbevis.

E6 från Mölndal mot Göteborg. Mitt emot möbelbutiken med soffgruppen på taket, på andra sidan E6, finns en gravsten. Titta upp på gräskullen och ni ser en ensam gravsten. Det är hejderiddaren Lars Svensson som ligger begravd precis bredvid motorvägen och järnvägen. Han var skogsvaktare i Askim och vice hejderiddare över Slottskogen, och enligt folkminne så föll han ner från berget och där han landade begravde man honom.

Därav förklaringen till hållplatsnamnet “Hejderiddaren”. 😉 Kanske skall ta mig till denna hållplats??  Tur jag känner mig själv ( Himla klant) så jag hade letade upp en sevärdhet bara en bit bort.

Kallebäcks källa eller “Gustavs källa” som Gustav III invigde 17 nov.1787. Källan lade grunden till vattenförsörjningen för Göteborgs, på den tiden 11000 innevånare. Vattnet från källan leddes genom 5 km lång ledning av urborrade trästockar, till en fontän vid Kungsporten.

Jag kör förbi detta varje dag och inte haft en aning om att det funnits en källare här och att detta har varit en skola! Den lilla röda stugan är en av få bevarade landsortsskolor från 1900-talet. Den innehåller ett klassrum och en lärarbostad om ett rum.

Vattenresovaren är från 1881 och är Göteborgs första “vattentorn”. Byggnaden som innehöll en järncistern med 300 kubikmeter. Konstruerades av J,G. Richert. Genom denna kunde källans hela kapacitet utnjyttas och det omtyckta kallebäcksvattnet kunde därefter erhållas vid 16 allmänna vattenposter.

Leave a Reply

Översätt sidan »