Utflykter

Hejderidarens gravsten

Vi körde in vid Eriksson i Mölndal och följde den vägen in mot Göteborg. Vi parkerade vid Fraktkejan som ligger där, vet inte om vi bara hade tur men portarna stod öppna så vi gick igenom och ut mot skogen. Det blev att vi gick längst motorleden och mellan tågbanan. Det är väl egentligen det sista man väntar sig att det skall ligga en gravplats här? och som dessutom kommunen har varit och satt upp en informationsskylt vid med en liten stenbäck i fall man vill vila!

Har aldrig hört talas om den här Hejderidaren!? Det kan inte vara många själar som hittar hit och varför fins det inte mer information om man nu har gjort sig jobbet med att bevara stenen. Läste på tavlan att han är en av Mölndals mest mytomspunna män. Han har själv beställt gravstenen och ställt den här.

Lars Svensson (1756-1838) vice hejderidare över kronparken Slottsskogen och skogsvaktare i Askims härad. Han skulle övervaka kronans skogar och hålla efter smugglare. Han förekommer i nyckelromanen ” Smugglarens dotter” (1877), skriven av dottersonen Johannes Sundblad. Sägnerna berättar att han sov middag i sin egen likkista! Måste ta och gå till Mölndals bibliotek och se om jag kan finna något mera.

Elvy hade hört att Danskarna jagade ner honom i ravinen och där han föll blev han då begraven. På informationstavlan står det att hans fiender skall ha bundit för ögon på honom och hans häst och tvingat honom att rida utför Rallareberget så att han och hästen slog ihjäl sig.
( Enligt kyrkböckerna dog han av ” ålderdom” 82 år ålder)

Leave a Reply

Översätt sidan »