Utflykter

1800-talets ruskiga Majorna


IMG_0206

Jösses! Snacka om att vara flummig! Rosa ringde mig i morse och frågade om hon och Håkan skulle hämta upp oss? Jag fattade ingenting, tills det slog mig att vi skulle ju gå på 1800-Talets ruskiga Majorna:Krogbodeller, starka kvinnor och blodbad.  En kriminologisk stadsvandring om 1800-talets ruskiga Majorna. Vandringen startade utanför Sjömanskyrkan på Stigbergstorget och avslutades vid Jaegerdorffsplatsen.


20190831_112927

Under vandringen berättade guiden Jan Palmén om fylleri, lönnkrogar, prostituerade, storsmugglare , yxmord, dödstraff , blodbad , skottlossningar och om änkan som kastade likkistan genom bordelldörren.  Kort och gott om vardagen i Majorna på 1800-talet.


20190831_112626

Vi vandrade genom Gathenhielmska reservatet i Majorna och Jan berättade om alla krogar och bordeller som fans här.  Älskar de här gamla husen och det ärbedrövligt att så mycket hann att rivas.


IMG_0215

Vandringen fortsätter längs Allmänna vägen. Huset där bordellen Gyllene Suggan låg finns i alla fall kvar. Här arbetade Elisabet Gustavsdotter som förmodligen slutade sina dagar som Jack the Rippers tredja offer.

Mellan fredag 31 augusti och fredag 9 november 1888 mördades fem kvinnor i området Whitechapel i London, av vad som antogs vara en seriemördare. Denne okände gärningsman fick epitetet Jack The Ripper – Jack Uppskäraren – och blev medialt mycket känd. Att mördaren aldrig greps har spätt på spekulationerna om vem som kan ha varit mördaren.


IMG_0218

I 1800-talets Majorna låg krogarna tätt. Kanske inte så konstigt att slagsmålen var många. Jan Palmén berättar om en stadsdel där spriten flödade och laglösheten var stor. Men nu handlar det om Majorna, ännu inte en del av Göteborg, utan en hamnstad där frakten lastades om till mindre båtar eftersom
älven ännu inte var muddrad.ut.


IMG_0224

Myndigheterna såg mellan fingrarna med krogbordellerna. Krogarna drevs ofta av änkor och det sågs som ett sätt för dem att kunna försörja sig på. Dessutom ansågs det nödvändigt att den manliga sexualdriften skulle få utlopp. Det var här som änkan Björkman under ett bråk kastade ut en likkista genom bordelldörren så kistan sprack!  “Blodet stod som en fontän”, berättade ett vittne. Han avlider på väg till läkare.


IMG_0231

Vi gick bort och käkade kina mat på “Gröna Brunnen” när vandringen var slut och det var ett perfekt avslut på dagen. Kan verkligen rekommendera den restaurangen! Så god mat 🙂

Leave a Reply

Översätt sidan »