Hästarna

Hov-Hanna

I dag har Hanna varit uppe och verkat mina hästar, och gjort en kontroll på vad jag har gjort rätt och vad jag har bommat på. Bellman har alltid haft rätt bra hovar och ibland har det känns som att raspa i betong. När de har varit som hårdast har jag verkat honom efter att det har regnat och han har klafsat så mycket som möjligt i vatten pölar. Hanna var mycket nöjd med hans hovar och jag hade gjort det mesta rätt, jag hade missat lite på vänster fram som skall verkas ned mer på insidan av hoven. Beethoven har alltid haft riktigt knepiga
pannkakor till hovar och de är näst intill helt cirkelformade och flyter ut på sidorna. Han hade jag mes raspat och Hanna fick slita bra innan hon var någorlunda nöjd. Jag hade raspat helt platt under och missat helt att göra en liten båge så han hade fått blåmärken på sidorna. Har missat detta på båda hästarna men Bellman har rättat till sitt själv. Så det blir till att ta lite extra på Beethoven och inte mesa så mycket.

Det tog mig ett halvår för att bestämma mig om jag skulle gå över till barfota eller fortsätta med skor. Det som fick mig att fundera över att ta av skorna var att jag tyckte hästarna kändes stumma att rida. De var båda barfota när jag köpte dem, men hade inte sett en verkare på ett par år. Beethoven skall vi inte gå in på hur han såg ut om fötterna och mycket riktigt min hovslagare fick en chock när han såg hovarna och formen på dem. Men det tog ett tag sen slet framförallt Beethoven av sig skorna en efter en och väggarna slets av, så när 3 skor åkte av på mindre än en månad så sa jag och plånboken att det fick vara bra. Ett beslut som jag aldrig har ångrat. De blir bara bättre och friskare i sina hovar allt efter tiden går.

Leave a Reply

Översätt sidan »