Utflykter

Nääs Slott

Nääs Slott blev världsberömt genom slöjdlärarseminariet och ansågs då vara fönstret mot världen. Jag älskar gamla byggnader men Nääs slott tycker jag nog inte tillhör en av de vackraste. Vänhem och Slöjd lära seminariet tycker jag är bland de vackraste hus jag sett, så slottet imponerade inte sådär jätte mycket. Jag skall ta och kolla upp när man kan gå in och titta. Slottet skall ha förmodligen Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiör. Det skall bli intressant att få se det.

Guidade visningar av slottet vid följande tider 2008:

16 Juni – 24 Augusti dagligen kl 12.00, 13.30 och 15.00

25 Augusti – 28 September lördagar, söndagar, helgdagar kl 12.00, 13.30 och 15.00

Stall och ladugården kom till 1829 och 1831. Från samma tid kom även sädesmagasinet numera värdshuset och stallet numera turistinformation och reception för bed and breakfast på Nääs. Båda dessa byggnader är byggda med tegel som togs från markområdena kring Mellan Nääs på andra sidan bron.

Sekretariatet är från slutet av 1880-talet. Det användes som rökpaviljong under seminarietiden. Men från 1903 blev det expedition och bibliotek. Hit gick varje nyanländ deltagare för att anmäla sin ankomst.

Vänhem var ursprungligen sommarbostad för familjen Abrahamson i Gamlestaden, Göteborg. Huset flyttades hit efter att paret köpt Nääs och invigdes 1874 som arbetsskola för flickor. Den vackra glasverandan och den f.d. matsalsbyggnaden används numera till sommarutställningar inom konst, hantverk och slöjd. Den här byggnaden är helt otrolig vacker, här kan man snacka om snickarglädje, den måste bara ses. Den finns ingen bild som kan göra detta hus rättvist.

Allt bröd bakades här under seminarietiden. Liksom de flesta bakstugor från denna tid byggdes huset friliggande av brandsäkerhetsskäl. Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening som arrenderar bakstugan bakar stenugns bröd vissa helger under sommaren. Det är även de som har rustat upp bakstugan.

Leave a Reply

Översätt sidan »