Utflykter

Slöjdlärarseminariet på Nääs

Slöjdlärarseminariet uppfördes 1880. Byggnaden ansågs vid invigningen vara mycket modern och ändamålsenlig för slöjdundervisningen med rit sal, slöjdsalar och föreläsningssal. På övre våningen fanns sovsalar och tvättrum för manliga kursdeltagare. Delar av detta finns bevarat. Fortfarande drivs här kurser och verksamhet inom slöjd och hantverk.

När vi gick ner en bit i skogsdungen så såg vi massa brännugnar och jag har letat information, men hittar inget. Det kom en rejäl regnskur när vi gick runt här och, ja ni kan ju se kameran gick varm. I byggnaden alldeles ovanför stod en herre och jobbade han vinkade så glatt och jag ångrar mig så in i bänken att jag inte gick och knackade på och frågade vad ugnarna var till för.

Ugnarna var hel läckra att gå och titta på och de verkar vara i gångbart skick. Här hade jag kunnat stå och filosofera i timmar.

Björkenääs uppfördes 1878 som bostad åt föreståndaren på Nääs, Otto Salomon, och hans familj. Huset sägs vara en kopia av en av byggnaderna på den ryska tsarens sommarhem, Lividia på Krim. Huset har använts som lärarbostad och kursgård men drivs idag som ett gästhem. Det är en härligt blå färg runt fönstren, den glömmer man inte i första taget.

Lek huset byggdes 1904 i nationalromantisk stil för sång och danslekar, gymnastikövningar samt samlingar under kurserna. Mellan Seminariet och Lek huset anlades 1906 ett lek fält. Här spelades handboll och basketboll för första gången i Sverige. På lek fältet har midsommar firats med traditionella danser och lekar på samma sätt sedan början av 1900-talet. Här passade Claes-Olof på att ta en paus på verandan.

Leave a Reply

Översätt sidan »