Utflykter

Bäckaskogs Slott

Andra slottet var  Bäckaskogs Slott där vi åt jättegod mat. Kyckling i örtsås med ris och sallad. Slottet ligger i Kristianstad kommun och har anor från 1200 talet, då slottet var ett kloster. Slottsparken har en stor örtagård med krydd- och medicinalväxter. Vår guide berättade att det spökar på slottet och då framför allt Carl XV:s livhäst, den svarta arabhingsten Schejk. Som sed var avlivades hästen samma dag som kungen dog 1872. Schejk ligger begravd i godsets utkanter och har till och med en minnessten.

Folk har berättat om att de sett hästen gnäggande galoppera omkring nattetid och möter man honom får man absolut inte titta honom i ögonen. Det var en härlig guide som berättade med inlevelse och hade skött slottet i 11 år, roligast tyckte hon alla bröllop var i klosterkyrkan och att de sedan kom tillbaka och döpte barnen. De hade 72 bröllop förra året.

De hade en Kosta Boda utställning uppe på den pampiga paradvåningen som bestod av 9 rum i en lång rad. Både jag och gubben blev helt fascinerade av de fina takmålningarna och målningarna på tapeterna. Många av möblerna är bevarade från Carl XV, bland annat hans säng. Här hängde mängder av porträtt i olja, imponerande kristallkronor, tapeter som är original från kungens tid också alla dessa fina originalmöbler.

Det gamla klosterköket är jättefint bevarad, och låg mitt över den fiskrika bäck som förband de båda sjöarna och efter vilken klostret fick sitt namn. Munkarna fiskade genom en lucka i golvet och hade på så sätt alltid tillgång till fisk, deras enda tillåtna animala föda. De stränga klosterreglerna mjukades med tiden upp, och bröderna levde gott på vad den givmilda naturen erbjöd. Slottet är väl egentligen inte det vackraste men örtträdgården och att stallbyggnader och de andra byggnaderna är så väl bevarade och gjorde att det var extremt mycket att se på. Även här hade de konstutställningar i de olika byggnaderna.

Leave a Reply

Översätt sidan »