Utflykter

Hovdala Slott

Hovdala Slott var det sista slottet vi besökte och där drack vi kaffe. Slottet har anor från medeltiden. Det består av en trelängad manbyggnad, ett imponerande porttorn samt ladugård. Tornet bär än i dag spår av strider som utkämpades i början av 1600-talet då svenskarna angrep Hovdala under skånska kriget. Man kan se fullt med kulhål i porten. 2003 erhöll Hovdala slott Europa Nostra Award priset för varsam restaurering. Under 2009 påbörjas varsam renovering av det stolta porttornet och nu när vi var där jobbade de med taken. I Stora stallet finns butik, café och restaurang. Köksträdgården och omgivande park var ganska fin men det verkar vara ett slott som är på gång.


Gräsmattorna klipps med hästar på Amish-folket vis och det finns fler slott som har tagit efter detta miljövänliga sätt. Väldigt fint inslag som uppskattades av besökarna och snyggt klippt blev det med. Alla var så fascinerade hur smidigt hästarna gick i den branta gravvallen och klippte. Det var betydligt mysigare att höra vallacken gnägga på stoet med fölet än att höra en motorgräsklippare som dundrar runt. Såg på Hässleholms sida att Hovdala har fina naturområde med spännande mål.

Även här hade de konst att visa upp. Det var svindyr konst från priser på 38 000 tusen, så det stod en vakt som inte gillade kameran något nämnvärt. Men äpplena som låg i ett horn var bara så härliga att jag var tvungen att ta ett kort.

Leave a Reply

Översätt sidan »