Utflykter

Sundsby Säteri

Sundsby Säteri

Sundsby Säteri är en mangårdsbyggnad med anor från 13000-talet, faluröda kringbyggnader och unika stenmagasin. Omgärdat av spännande vandringsleder, park med stor artrikedom, naturlekplats och gröna ytor. Med andra ord perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här var mycket folk så de var tur att de är såpass stort att man kan sitta på flera ställen och gå på olika ställen och handla.

Vi börjar alltid med att promenera för att Shakira skall rasta av ordentligt. Här gick vi på den medeltida vägen, som leder upp i skogsområdet och den 900-årige Springareeken, som knotig och ihålig ännu sätter löv och lever vidare. Vi käkade både blåbär och lingon på vägen. Så härlig skiftande natur på ett och samma ställe. Glada pratsamma människor som var alldeles saliga över naturen.

Grottor

Vi var lite klantiga och läste fel så vi hamnade på den lätta slingan först. Slingan med grottorna tog vi givetvis sist när vi hade käkat glass och maränger. Jag kan säga som så att det blev en kämpig klättring upp till grottorna och det var skönt att ingen gick bakom för fy vad jag flåsade 🙁  När väl glassen frätts upp av magsyran gick det bättre och tur var det. Här kunde man verkligen snacka om klättring och det var ju så många bergskrevor och grottor. Vi mötte ett par ungdomar som hade klättrat runt här hela dagen och de såg så super nöjda ut.

Riktigt roligt att få se grottorna och väl värt mödan att ta sig dit. Sedan gick det en snabbare väg till parkeringen, som sagt vi läste lite fel och trodde grottorna var runt hörnet och inte ett par kilometer in i urskogen 🙂  När vi var nere bland husen såg jag i broschyren att de hade ett gammalt växthus som låg i anslutning till trädgårdsmästarbostaden. Vi hade sådan tur att trädgårdsmästaren var där för att hämta par krukor och lät mig få komma in och fotografera. Kolla in de klasarna!

Trädgårdsmästarbostaden är det lilla huset ni ser på bilden nedan. Vindkasten som jag var inne i är från 1870-talet och trädgårdsmästaren berättade att vinstockarna var 145 år gamla. Vindkastet var rekonstruerat av bidrag från Länsstyrelsen i Göteborg. I källaren till det befintliga huset finns rester efter det medeltida huset och  Kungliga- och Hvitfelska stiftelsen  har bidragit till arkelogisk utgrävning.

Åhhh! Läste här att man kunde hyra en digitalguide och gå runt i sin egen takt medan man hör allt som hänt på säteriet genom åren. berättelser, musik och faktarutor gör digitalguiden till en upplevelse. Hmm! Skulle ha läst igenom broschyren medan jag åt glassen. Detta hade jag gärna velat lyssna på. Fast det är klart detta låg ju inte i världens ände så jag åker gärna hit igen. Vi är kanon nöjda med dagen och Shakira sover som en stock.

One Comment

Leave a Reply

Översätt sidan »