Resor

Nunnornas Dal – Curral da Freiras


IMG_0028

Vi besökte Câmara de Lobos på väg till nunnornas dal. Denna stad ligger ungefär 7,0 km från Funchal och är än idag en av Madeiras viktigaste fiskebyar.Den första kaptenen av Funchal, João Gonçalves Zarco, döpte staden så eftersom han fann ett stort antal sjölejon här då han år 1419 seglade in i viken Câmara de Lobos. En av de mest kända och framstående besökare till ön, Winston Churchill, var så förtjust av den pittoreska bukten på hans första resa till Madeira år 1950, att han återvände gång på gång för att måla det drömlika landskapet här.


IMG_0031

De scenarier som presenteras här, som utspridda nät och torkad fisk förklarar den dagliga rutinen än idag. Samhället „Estreito de Câmara de Lobos“ är en av kommunerna som har det största området av odlade vingårdar som producerar det berömda Madeiravinet. I samma kommun anordnas i september varje år den berömda Madeiravin-festivalen, där både lokalbefolkningen och turister hjälps åt att skörda vindruvorna.


20190314_145611

Funchal och hotellområden ligger det mäktiga Nunnornas Dal, Curral da Freiras.  Man åker på en serpentinväg genom den berömda eukalyptusskogen. Träden startar sina dagar som små buskar med ganska så stora blad och allt eftersom de blir äldre så ändrar busken form till träd och bladen blir avlånga och silvergröna. Trädets stam ser ut som det håller på att gå sönder för trädet vrider sig efter solen. Man kan inte använda trädet till något, varken som virke eller att göra papper utav men man har planterat trädet för att stoppa bränder i bergen. Eukalyptus kräver en del vätska och brinner dåligt.


IMG_0050

Efter cirka 30 minuter kommer man fram till en fantastiskt utkikspunkt! Cirka 1000 meter över havet har an en vidunderlig vy ner i dalen och över kringliggande berg. Oslagbart. Nedanför ser man den speciella vägen som tagits fram för att kunna ta sig ned i dalen. Namnet har dalen fått då klostret Santa Claras nunnor fick ta över marken i slutet av 1497 och när nunnorna i Funchal flydde hit mitten av 1550-talet för att undgå den franska pirater som attackerade Funchal.


IMG_0064

Madeira var den enda platsen ,i mitten på 1500-talet där man odlade socker. Många blev väldigt rika och ön drog till sig pirater. De kom från Frankrike. När de landsteg i Funchal så frågade de vilka det var som hade pengarna och då sa alla att det var nunnorna. Det stämde förvisso men de ägde inte pengarna utan fungerade som bank till alla rika. Piraterna sökte nunnorna som fick fly och de gömde sig i dalen som idag kallas”Nun’sValley.Byn heter egentligen Curral das Freiras. Där tog de skydd och hade kontroll för det fanns bara en väg in i dalen. När socker sedan började odlas på fler platser i Europa kunde nunnorna flytta tillbaka till Funchal och klostret där. Man har som specialitet att tillverka kastanjelikör och kastanjekaka i byn.


IMG_0075

Leave a Reply

Översätt sidan »