Utflykter

Läckö slott

Läckö slott

Helt underbar utflykt till Läckö slott, som ligger på Kållandsö i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet är beläget på en udde i Ekens Skärgård i Vänern.  Tobbe, Micael och Mao hängde med. Stört mysigt när vi åker iväg allihop. Vi var på en guidad visning och fick en hel del intressant information om släkten De la Gardie, som  bodde i slottet 1615 .

Läckö slott

Guiden berättade stolt att detta var Sveriges vackraste slott!? Men jag tycker nog att Tjolö holms slott att vackrare, om inte på utsida så i alla fall på insidan. Här fick vi bara se 5 rum och de var ganska tomma. Det var en kung innan som hade länsat ut det mesta av värde.

Läckö slott

Även tavlorna hade sålts men några hade kommit till rätta och hängts upp igen.  Det var en mysig rundvandring och alla rummen hade rejäla takmålningar. I prinsessans rum var orginal målningen kvar. Den hade haft mögel på sig så den gick inte att sälja.

Läckö slott

Slottet är ett minne från Sveriges stormaktstid. Det tillhörde under medeltiden skarabiskoparna och lämnades 1615 som grevskap åt släkten De la Gardie, men indrogs 1681 till kronan. Läckö har senare bland annat förlänats till Carl Gustaf Tessin 1752 och 1810 till Carl Johan Adlercreutz och har senare varit utarrenderat, bland annat inom ätten Rudenschöld. Slottet och kungsgården ägs numera av staten och är statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935.

Läckö slott

Leave a Reply

Översätt sidan »