Vad jag odlar

Bergamott ( Bibalsam )

Aka: Monarda spp., Bee Balm,

Smakprofil: värmande, torr

Använda delar: kronblad

Medicinska egenskaper: antimikrobiellt lugnar halsont, förkylningssymtom och matsmältningskanalen, lugnande nervtonic för depression och ångest.

 

Bibalsam: är en indiansk växt som inte bara är känd för sina attraktiva scharlakansröda blommor som blommar på sommaren utan också för sitt doftande lövverk. Smala, rörformade blommor produceras i 2- till 3-tums breda blomhuvuden i juni och juli. Blomfärgerna inkluderar vit, rosa, röd, lavendel och lila.

I trädgården är dess vanligaste besökare bin och fjärilar eftersom de har de långa tungorna som krävs för att nå de rörformade blommornas nektar. Humlor och några andra insekter är för stora för att komma in i några av de mindre rörformade blommorna hos vissa Bergamott, så insekterna utövar något som kallas “nektarrån”. Insekterna slår ett litet hål i basen av blomman för att komma åt nektaren, kringgår blommans pollen och “berövar” den på nektaren. 

Förutom att locka pollinatörer kommer fröhuvudena att locka till sig fåglar på hösten och vintern. 

 

 

Plantering: Bibalsam fungerar bäst i full sol (minst 6 timmar). Den växer i halvskugga men blommar inte lika bra och är mer mottaglig för mjöldagg. Ge fuktig, väldränerande jord med neutralt pH. Ändra jorden med kompost eller åldrad gödsel, om det behövs. Bergamott kan planteras på våren eller på hösten. Våren är den bästa tiden att dela befintliga växter och transplantera dem.

Hur man planterar Bibalsam: Tänk noga på placeringen. Utan god luftcirkulation kan bladen utveckla mjöldagg, en svampsjukdom. (Minska vattning om detta visas.) Plats växter ca 45-60 cm från från varandra. Vattna ordentligt vid tidpunkten för plantering.

Skötsel: Håll jorden jämnt fuktig under hela växtsäsongen, vattna var 7:e till 10:e dag under torra perioder. Blötlägg till ett djup av 12 till 18 cm. Lägg till kompost för att bevara fukt och bekämpa ogräs.

Undvik gödningsmedel i allmänhet; applicera endast ett stänk av en balanserad produkt på våren, om så önskas. Ett överskott kan främja skenande bladtillväxt och mjöldagg.

Klipp av blekta blommor för att uppmuntra växten att återblomma på sensommaren. Klipp av av huvudstammen gör att sidoskotten kan utvecklas och blomma. Även dessa kan klippas när blommorna når den storlek du önskar.

Efter den första frosten på hösten, lämna fröhuvuden för fåglarna eller skär stjälkar tillbaka till cirka 5 cm ovanför jorden. 

Dela vartannat till vart tredje år för att säkerställa dess kraft. (Klumpar tenderar att dö ut från mitten.)

 

 

Skördning: Bibalsam är en härlig snittblomma. Bladen är aromatiska, vilket ger intresse för ett inomhusarrangemang. Klipp huvudstamblomman precis när den börjar öppna sig. Växtens sidoskott kommer att fortsätta att utvecklas och blomma. Sidoskotten kan klippas för njutning inomhus också. Dess vaslivslängd är sju dagar.

Vits och Visdom

Det vanliga namnet på bibalsam är en hänvisning till dess tidigare användning för att behandla bistick!

Indianer och tidiga kolonister använde bibalsamblad och blommor för att göra en mängd olika medicinska salvor och drycker.

Det indianska ordet för en flod i New York blev en del av namnet på en bibalsamdryck: Oswego tea.

Bibalsa: är en medlem av mintfamiljen (Lamiaceae). Dess lövverk har en stark arom och används ibland i örtteer, sallader och som garnering. Blommorna är också ätbara.

Även om den kallas “vild bergamott”, används inte bibalsam i “bergamott” (Earl Grey) te, som är gjord med oljor utvunna från skalet av bergamottapelsinen, en citrusfrukt.

Skadedju/Sjukdomar

Sjukdomar: sörja, svampbladsfläck, mjöldagg, rost

Skadedjur: bladlöss, spinnkvalster, stjälkborrar, trips

Leave a Reply

Översätt sidan »