Vad jag odlar

Lungört kallas också för ”Hans och Greta”

Lungört
 

Lungörtens blommor är först rosa, men efter några dagar skiftar färgen till blått. Det påminner lite om sagofigurerna Hans och Greta, kanske med tanke på att de ger sig ut på äventyr och byter miljö.

En annan anledning till smeknamnet är att lungörtens blad ibland har vita fläckar som liknar lungvävnad. Det här kopplades förr i tiden ihop med växters medicinska egenskaper, så därför användes lungört mot just lungbesvär.

Beskrivning: Lungörten är en flerårig ört som har en upprätt stjälk utan grenar som det växer strävhåriga blad på. Växtens blommor är blåa, rosa, vita eller lila. Ibland börjar växten blomma så tidigt att bladen inte hinner med. Så plantans första knoppar blommar ett par cm ovanför markytan. Bladen kommer upp ett par dagar efter blommorna.

Storlek: 10-20 cm höga.

Växtzon: Odlas bäst upp till zon 6.

Blomsäsong: Lungörten blommar under maj och juni.

Jord/läge: Den gillar woodlandjord, dvs humusrik lövjord som är lätt fuktig, väldränerad och välgödslad. Den vill helst stå där skuggan kommer och går, trivs mycket bra under lätta lövträd. Under våren vill den gärna ha sol så den vaknar till liv och under sommaren vill den gärna ha morgonsol.

Skötsel:Den trivs bäst att stå i lundar och örtrika granskogar som har mullrik jord. Sniglar och rådjur gillar den här växten så du kan behöva använda dig av något snigelmedel eller något slags skydd runt om växterna så att inte rådjuren kan komma åt dem. Plantera dem så de slipper stark eftermiddagssol eftersom det kan orsaka brännskador och mjöldagg. De klarar av lätt frost.

Förökning: Den förökar sig oftast genom frösådd och det gör oftast växten av sig själv. Det är inte så lätt att samla fröna, för varje blomma lämnar bara ifrån sig ett enda svart frö som släpps ner på marken efter att blomningen är klar. Om du lyckas samla in fröna så bör du så dem direkt efter de har mognat, det är färskgroende frön men de behöver oftast en kylperiod innan de gror som de ska. Lungörten korsar sig lätt. Du kan också ta rotsticklingar på försommaren eller dela de större plantorna på våren eller hösten. Mikroförökning används nuförtiden för kommersiella ändamål.

 

Lungört
 

Lungört har använts för att behandla hosta, heshet, astma, bronkit och sår. Växten innehåller slem lösande och upphostningsbefrämjande ämnen. Den har även använts vid diarré, hemorrojder och som ögonbad för trötta ögon. Den kan också appliceras lokalt på huden som kräm eller salva.

Det är dock viktigt att notera att det finns begränsad vetenskaplig forskning för att stödja användningen av lungört som läkemedel. I själva verket tyder viss forskning på att växten kan innehålla cancerframkallande ämnen.

På grund av detta rekommenderas det inte att använda lungört som en medicinsk behandling.  Istället bör du rådfråga läkare om du har problem med lungorna eller andra hälsoproblem.

Lungört som medicinalväxt: Te gjort på torkad lungört har en slemlösande effekt.

Lungört innehåller  saponiner, tanniner och kiseldioxid. Dessa ingredienser sägs ha en slemlösande och antiinflammatorisk effekt hosta kan lindra. Dessa effekter har ännu inte bevisats vetenskapligt – ändå finns den medicinska örten fortfarande i många bronkiala teer.

 

IMG_4172
 

Lungörtste: så här förbereder du det

Du kan också göra ett te gjort på ren lungört till dig själv Hosta obehag att lindra. Både färska och torkade blommor och blad av lungört är lämpliga för detta.

Lägg cirka två teskedar färsk eller torkad lungört i en kopp.

Häll 250 milliliter varmt vatten över örten.

Låt nu allt sitta i åtta till tio minuter.

Traditionellt rekommenderas det att inte dricka mer än tre koppar lungörtste.

Interaktioner: Lungört kan interagera med vissa läkemedel, inklusive blodförtunnande medel och läkemedel mot diabetes. Det är viktigt att prata med din läkare innan du tar lungört om du tar några mediciner.

Risker och biverkningar: Lungört är en ört som traditionellt har använts för att behandla en mängd olika hälsoproblem. Lungört bör inte användas på grund av sitt innehåll av cancerframkallande ämnen. Andra potentiella biverkningar inkluderar magbesvär och illamående.

Leave a Reply

Översätt sidan »