Kaotiskt trädgård

När det kommer till kaotiskt trädgårdsarbete finns det några steg du bör följa. Se till att du inte planterar dina frön förrän två veckor efter det förutspådda senaste frost datum i ditt område. Så dina frön kommer att gro och inte bara dö av en frostnatt.

Här är stegen att följa för att plantera en framgångsrik kaos trädgård.

Välj ett utrymme för din trädgård. Du kan välja en tom plats i din trädgård eller använd en upphöjd pallkrage. Du kan även planera vissa zoner där du vill att särskilda blommor eller växter ska dominera och slumpmässigt plantera resten någon annanstans. Tänk på kombinationerna av höjd, spridning och färg som kommer att fungera och se bra ut, och gör små blandningar av kompletterande blandningar av växter att sprida runt tillsammans. Planerade blandningar av frön för olika zoner i trädgården är mer sannolikt att garantera framgång än att blint tömma fröpaket.

Du kan också vara specifik när det gäller toner och färger eller höjder på växter du vill använda, som att välja att kaosplantera ett urval av växter med komplementära eller skiktade höjder, texturer och färger. Detta är ett bra sätt att introducera ett färgschema för trädgården. Utnyttja slänter stenar och naturlig struktur till att skapa zoner.

Förbered jorden för din trädgård. Medan du inte behöver göra någon jord prep kommer det att öka chanserna att lyckas. Ta bort eventuellt ogräs eller gamla växter från området. Tillsätt lite kompost till området för att ge gödningsmedel och organiskt material för växt tillväxt. Kratta in komposten och fördela jorden jämnt över området.

Samla dina frön och blötlägg fröna över natten i en skål med vatten. Detta ger dem bästa möjliga chans att gro. Använd ett kaffefilter eller pappershandduk för att sila bort de mindre fröna från vattnet. Lägg fröna i en stor skål och blanda i ungefär en kopp jord. Jorden kommer att göra det lättare att sprida ut fröna i din trädgård. Fördela din kaosträdgårdsfröblandning jämnt över din trädgårdsyta. Om utrymmet är stort, kanske du vill lämna en tom gång i mitten. Detta ger dig utrymme för beskärning, ogräsrensning eller skörd om du vill.

Allt som återstår att göra är att luta dig tillbaka och se vad som växer i din kaotiska trädgård! 

Det fina med kaosträdgårdsskötsel är att det inte riktigt finns något rätt eller fel sätt att göra det på. Du kan ta en helt hands-off inställning till din kaosträdgård och låta den mogna som den vill av sig själv. Om du föredrar att smutsa ner händerna, dra gärna ogräs eller gallra ut plantor för att förbättra växternas tillväxt.

Kaos trädgårdsfröblandning blötläggs i vatten över natten innan plantering

Det finns några olika sätt att skapa din kaosträdgårdsfröblandning. Vissa människor kommer bara att använda frön som de har samlat in som har passerat sin bästa ålder. Andra kommer att köpa frön till växter de vill ha men använder kaosträdgårdsarbete som ett snabbare sätt att plantera dem. Här är några olika sätt du kan närma dig att göra din fröblandning för din kaosträdgård. Blanda alla dina frön som är mer än 2 eller 3 år gamla tillsammans. Många frön har minskat grobarheten efter några år. Istället för att slänga dem kan du blanda ihop dem och använda dem i en kaosträdgård.

Om du vill odla en kaos grönsaksträdgård, blanda en mängd olika grönsaksfrön tillsammans. Du kanske vill undvika att använda många vinväxter eller efterföljande växter som kan överfulla utrymmet. Att skapa en spridd grönsaksträdgård hjälper till att maximera ditt trädgårdsutrymme.

Vi rekommenderar att du lägger till några pollinatorvänliga växter till mixen som kosmos eller svartögda Susans. Speciellt om du odlar växter som kräver insektspollinering som tomater. Detta kommer att uppmuntra pollinatörer i trädgården och hjälpa till att se till att du får bra avkastning från din trädgård.

Använd fröbomber för att plantera din kaosträdgård. Fröbomber är en blandning av frön, jord, lera och ibland papper. Man slänger dem på marken och låter dem gro.

Du kan göra dina egna fröbomber eller köpa dem. Detta är ett bra alternativ om du inte vill göra någon jordförberedelse för din kaotiska trädgård. Fröbomberna innehåller tillräckligt med jord för att fröna ska kunna gro utan ansträngning från dig.

Fördelar med Chaos Gardening

Biologisk mångfald är en stor fördel med kaosträdgårdsskötsel. Om du tittar på ett naturligt utrymme som en äng eller skog, kommer du att se en stor mångfald av växter. Att ha växtmångfald ger en mängd naturliga fördelar för ett utrymme. När växter är mer mångsidiga, kommer du att ha ett större utbud av insektsrovdjur och parasiter. 

Prisvärdhet är en annan fördel med kaosträdgårdsarbete. Oavsett om du använder frön som du redan har till hands eller köper dem så sparar du pengar. Att odla växter från frön kommer att kosta en liten bråkdel av priset för att köpa plantor. Du kommer inte att spendera så mycket pengar på jordändringar eller bekämpningsmedel när du använder kaosträdgårdsarbete.

Som ordspråket säger, tid är pengar. Kaosträdgårdar är ett litet underhållsalternativ till traditionellt trädgårdsarbete. Även om du bestämmer dig för att göra lite arbete med din kaosträdgård, behöver den inte alls lika mycket input som en vanlig trädgård.

 

Översätt sidan »