50 Enkla sätt att få in vilda djur i din trädgård

 

 

 

1. Odla pollinatörer vänliga växter

Välj växter som är oemotståndliga för bin, fjärilar och andra pollinatör insekter, så kommer de att bli ett vanligt inslag i din trädgård. Håll utkik efter logotypen “plantor för pollinatörer” när du köper växter.

2. Mata fåglarna

Att tillhandahålla en källa till fågelmat året runt kommer att se till att du får massor av fåglar i din trädgård. I gengäld kommer de att göra ett bra jobb med att hålla insekter som bladlöss på hanterbara nivåer. Att hänga upp fågelmatare är ett bra alternativ. Se till att du placerar dina matare på en plats som du kan se från huset och utom räckhåll för katter. Du bör rengöra dina fågelmatare regelbundet för att förhindra spridning av sjukdomar och ta bort eventuellt fuktigt frö.

3. Ordna vatten

Detta behöver inte vara storslaget eller komplicerat. En liten damm för vilda djur räcker för att uppmuntra grodor, paddor och vattensalamandrar att leka, vilket är fantastiska nyheter om du vill ha mindre sniglar i din trädgård. En damm kommer också att locka insekter som trollsländor och dammåkare, vilket är jättekul för barn att studera. Det är mycket viktigt att hålla alla vatten funktioner säkra, även mycket grunt vatten kan vara ett drunkningshot för små varelser och små barn. Se till att din vattenfunktion har stegvis åtkomst på minst en kant och installera skydd om barn ska leka i trädgården.

4. Odla växter för bin

Bin är avgörande för pollineringen av växter, inklusive matgrödor. Bin spelar en avgörande roll för att hjälpa till att ge ungefär en tredjedel av maten vi äter! Att odla blommor som lockar bin är det bästa sättet att stödja din lokala bi population. 

5. Gör inte rena skarpa avgränsningar

Att lämna en gräns intakt i stället för att skära ner döda växter ger frö huvuden för fåglar att äta på, och nedfallna stjälkar för små däggdjur, grodor, paddor och insekter att skydda sig i. Om du skär ner dina växter, försök att vänta till slutet av vintern , för att ge varelser som har skyddat sig där över vintern att gå vidare.

6. Odla vildblommor

Vildblommor ger mat åt pollinerande insekter, vilda fåglar och fladdermöss, samt tätt skydd för andra smådjur. De är också snabbväxande, underhålls snåla, hjälper till att bekämpa ogräs och ser fantastiska ut! 

7. Odla växter för fjärilar

Liksom många andra inhemska arter lider fjärilar på grund av den pågående förlusten av vildblommaängar. Att lägga till några nektarrika växter som lockar fjärilar till en solig plats i din trädgård är ett bra sätt att locka fjärilar att besöka. De blommor som lockar mest till fjärilar i min trädgård är verbena bonariensis, lavendel och echinacea. 

8. Plantera i drivor eller i block 

Försök att undvika att plantera bara en planta för sig, och sikta istället på att plantera flera av samma planta bredvid varandra. Att plantera på detta sätt gör det lättare för pollinerande insekter att upptäcka doft och färg. Det kan också se helt fantastiskt ut.

9. Odla inhemska växter och blommor

Det är en bra idé att odla inhemska blommor och växter där det är möjligt, eftersom ditt lokala djurliv i trädgården kommer att vara väl anpassat för att dra nytta av dessa.

10. Tillhandahålla ett fågelbad

Att lägga till ett fågelbad i din trädgård är ett bra sätt att stödja dina lokala vilda fåglar och uppmuntra dem att besöka dig. Ett fågelbad är inte bara viktigt under de varmare månaderna när grundvattnet är lågt,  naturliga vattenkällor kan lätt frysa på vintern. Håll ditt fågelbad fyllt och rengör det regelbundet för att förhindra spridning av sjukdomar.

11. Odla växter för nattfjärilar

Precis som fjärilar spelar nattfjärilar en viktig roll i näringskedjan och pollineringen av växter – vi ser dem bara inte så ofta.

12. Installera ett bi hotell

Ensamma bin och murarbin gör sina hem i små hål. Ett bihotell, eller bihus, är det perfekta sättet att tillhandahålla denna typ av livsmiljö hemma i din trädgård. Du kan köpa bihotell, men det är väldigt roligt att göra ett bihotell också.

13. Odla blommor som ger mat till massor av olika arter

Solrosor är ett bra alternativ här; deras stora blommor är en rik källa till pollen och nektar för insekter, och fröna ger en fest för trädgårdens fåglar och ekorrar. Du behöver inte mycket utrymme för att odla dem heller – välj rätt sort så kan du enkelt odla solrosor i krukor.

14. Skapa en stockhög

Om du har tillräckligt med utrymme i trädgården kommer en liten hög med stockar att ge en perfekt livsmiljö för insekter, möss, igelkottar, långsamma maskar, vattensalamandrar, paddor och svampar. Placera din stockhög i en lugn del av trädgården och någonstans där du inte behöver störa så ofta.

15. Odla växter som blommar vid olika tider under året

Olika arter är aktiva vid olika tidpunkter på året, så att växande växter som blommar vid olika tider kommer att ge en källa till pollen och nektar för så många trädgårdsdjur som möjligt.

16. Installera fågelholkar

Fågel holkar är ett bra alternativ om du inte har träd eller häckar som ger bra utrymme för häckning. Se till att du rengör dem på hösten varje år.

17. Odla växter som ger mat till fåglarna

Om du vill ge mer naturliga källor till fågelmat i din trädgård, är växter som ger bär och fruktträd idealiska, även solrosor är perfekta.

18. Gör en lövhög

Du skulle bli förvånad över hur mycket skydd en hög med löv kan ge små däggdjur och mark ätande fåglar. Det är också ett bra ställe för dem att övervintra. En lövhög behöver inte vara stor; en liten hög i ett lugnt hörn av trädgården är bra. Om du redan har en lövhög, försök att inte störa den för mycket, eftersom det kan finnas en del vilda djur som redan bor där.

19. Skapa en igelkotts väg.

Enligt Wildlife Trusts går den genomsnittliga igelkotten 2 km varje natt. Igelkottar strövar omkring för att hitta mat, kompisar och lämpliga häckningsplatser. Om din trädgård är helt avstängd på marknivå, kommer igelkottar inte att kunna använda den. En igelkotts väg är i huvudsak en liten lucka i ditt trädgårdsstaket eller vägg på marknivå. Det låter igelkottar (och även grodor och paddor) komma åt din trädgård och hjälper till att länka din trädgård med andra livsmiljöer i närområdet. 

20. Odla växter för fladdermöss

För att locka fladdermöss till din trädgård måste du odla växter som attraherar sina byten. Fladdermöss livnär sig på nattflygande insekter – en annan bra anledning att odla växter för nattfjärilar.

21. Rensa inte för hårt på ogräset

Nässlor, smörblommor och prästkragar är en bra matkälla för massor av trädgårdsdjur. Och mycket maskrosor är helt fantastiska på att ge en källa till pollen och nektar för bin tidigt på våren, när andra blommor inte har börjat blomma.

22. Odla örter

Förutom att vara bra för din matlagning, kommer många örter att locka pollinerande insekter till din trädgård. Bra alternativ att odla för vilda djur i trädgården inkluderar rosmarin, salvia, fänkål, mynta, gräslök, vild timjan och vild mejram.

23. Skapa en myr trädgård

Om det finns en plats i din trädgård som alltid är fuktig och blöt, vänd den till din fördel. Odla växter som älskar fuktiga förhållanden, och du kommer att ge en livsmiljö för grodor, paddor och trollsländor. En myr trädgård kan fungera bra som ett alternativ till en trädgårdsdamm i familjens trädgårdar.

24. Plantera vårlökar

Många vårlökar som blommar innan resten av trädgården verkligen kommer igång, är ett enkelt och billigt sätt att ge nektar till insekter som kommer ur vinterdvalan tidigt på våren. Och om du har ont om utrymme, överväg att plantera en mix i en kruka för att skapa en mini-nektar fest.

25. Skapa trädgårds korridorer

Ett nätverk av skugga och täcke kommer att uppmuntra vilda djur att röra sig i din trädgård. Sikta på att koppla ihop varje del av din trädgård och fylla tomma utrymmen med mer djurvänliga växter.

26. Odla klätterväxter

Klätterväxter ger skydd och häckningsplatser för trädgårdsfåglar och insekter. Välj en vintergrön som murgröna och den kommer att ge detta året runt, plus att det är en fantastisk källa till mat och pollen. Klematis är ett annat bra alternativ för en djurvänlig klätterväxt.

27. Skapa en komposthög

Förutom att det är ett riktigt miljövänligt sätt att minska avfallet och förbättra din jord, är kompost bra för vilda djur. En komposthög är ett tillflyktsort för skalbaggar och kommer att ge en bra livsmiljö för maskar, skogslöss, grodor, maskar och massor av andra insekter. Dessutom, när du sprider kompost på din jord uppmuntrar det maskar, som kommer att göra ett bra jobb för att hålla din jord frisk.

28. Installera en fladdermusholk

Krympande ängsmark och ökad markutveckling gör det svårare för vilda djur att hitta naturliga ställen att rasta och häcka på. Att installera en fladdermusholk i din trädgård ger ett tillgängligt alternativ för lokala fladdermöss. 

29. Skapa ett insektshotell

Ett insektshotell är ett bra sätt att ge skydd åt insekter som nyckelpigor, spindlar, löss och snörvingar. Du kan köpa ett insekts-hotell eller prova på att göra ditt eget – det kan vara hur enkelt eller så genomarbetat du vill!

30. Använd grus för gångar

Grus kan ge en livsmiljö för insekter (enligt min erfarenhet är spindlar särskilt förtjusta i det), vilket gör det till ett mer djurvänligt alternativ än betong- eller beläggning plattor. En grusträdgård är också ett idealiskt sätt att odla tork toleranta växter som lockar vilda djur i det som annars skulle vara en ogästvänlig del av trädgården.

31. Plantera ett träd

Träd ger skydd, häckningsplatser, mat och pollen, så de är helt fantastiska för vilda djur. Om du har plats för en rad olika träd kommer detta att öka effekten.

32. Lägg till buskar och häckar istället för staket 

Häckar och buskar är ett perfekt skydd för fåglar, igelkottar och små däggdjur, och kan också ge en källa till pollen och mat. Blandade häckar är särskilt bra för vilda djur. Bra alternativ är hagtorn, åker lönn, avenbok och järnek. Du kan också lägga till en vandringsväxt som vildros eller kaprifol för att ge en ännu större fest för det lokala djurlivet.

33. Beskär inte träd och häckar på vår och sommaren

Vid den här tiden på året häckar fåglar, så beskärning kan ta bort deras livsmiljö och störa deras ungar. Vänta till hösten med att beskära och det är mindre risk att störa något.

34. Ge mat och vatten till igelkottar

Om din trädgård är djurvänlig kommer den naturligtvis att vara rik på de varelser som igelkottar gillar att äta. Om du vill öka mängden mat som erbjuds för igelkottar är konserverad hund- eller kattmat och krossade hund- eller kattfoder idealiska. Du kan också köpa specialmat för igelkott.

35. Samla regnvatten

Regnvatten innehåller mindre kemikalier än kranvatten, och är det bästa alternativet för att fylla upp en damm eller ett fågelbad. En vattentunna är ett enkelt sätt att samla upp regnvatten, om din trädgård är liten finns det några smarta små-alternativ på marknaden nu för tiden.

36. Låt en del av gräsmattan växa högt

Syftet här är att skapa ett område som liknar en äng. Långt gräs ger skydd åt små däggdjur och en livsmiljö för många insekter.

37. Håll en del av din gräsmatta  kort

Långt gräs är fördelaktigt för vissa arter, men kort gräs passar andra bättre. Att hålla en del av din gräsmatta kort genom att klippa den regelbundet ger rävar, fåglar och grävlingar tillgång till larver och sniglar.

38. Undvik att använda kemikalier i din  trädgård

Bekämpningsmedel, insekticider och herbicider kan vara mycket skadliga för vilda djur och kan även skada det naturliga ekosystemet i din trädgård. Sikta på att trädgården använder mer vilda djurvänliga metoder, som att gräva upp ogräs för hand, använda naturlig snigelbekämpning, göra din egen växt mat och odla växter som avskräcker skadedjur eller lockar till sig skadedjurs ätande arter.

39. Gör trädgården hållbar

Om du hjälper din trädgård att upprätthålla sig själv där det är möjligt, kommer du automatiskt att göra saker bättre för det lokala djurlivet. Du kommer också att minska ditt koldioxidavtryck,  detta kommer i slutändan att hjälpa vilda djur bortom din egen trädgård och planeten i allmänhet. Enkla sätt att göra trädgården hållbart inkluderar återvinning där det är möjligt, begränsa plastanvändningen, välja torvfri kompost och samla upp regnvatten. 

40. Skapa en stenhög

På samma sätt som en stock hög, kommer en hög med överlappande stenar att ge ett fantastiskt djurliv i bakgården för insekter, amfibier och små däggdjur.

41. installera ett igelkottshus

Ett igelkottshus är ett bra ställe att lämna igelkotts mat, och det ger också någonstans för igelkottar att ta skydd under dagen, övervintra eller bygga ett bo. När du väljer ditt igelkottshus, kontrollera att det är utformat för att hålla rovdjur ute och inte är lätt att välta. Undvik produkter som är gjorda av kvistar eller nät, dessa kan göra att igelkotts taggar fastnar och fångar djuret.

42. Uppmuntra naturlig skadedjursbekämpning

Du kommer oundvikligen att stöta på skadedjur i trädgården, men det finns många djurvänliga sätt att hantera dem som inte involverar kemikalier. Förebyggande är definitivt lättare än att bota här. Håll ett öga på dina växter så att du kan upptäcka ett skadedjursproblem tidigt och skapa fysiska barriärer för att avskräcka sniglar och sniglar med koppartejp, krossade äggskal eller vitlök. Genom att göra din trädgård mer vild livsvänlig kommer du också automatiskt att locka vilda djur till din trädgård som jagar skadedjur – så att de tar hand om skadedjursbekämpningen åt dig!

43. Gör inte så ofta

Att låta din jord lägga sig istället för att störa den regelbundet kommer att hjälpa marklevande vilda djur att frodas och det kommer också att minska mängden ogräs som växer. Detta tillvägagångssätt är känt som No Dig trädgårdsarbete, det är en populär trädgårdstrend som har många fördelar.

44. Dela med dig av dina grönsaker

Om du odlar frukt och grönsaker, acceptera att du alltid kommer att dela en del av din skörd med det lokala djurlivet, snarare än att kämpa för att hålla dem borta från dina grödor. Genom att göra det kommer du att ge mat till dina lokala arter och stödja det naturliga ekosystemet i din trädgård. Om du har utrymme är det en bra idé att odla några fler växter än du behöver, för att få plats med dina petiga besökare!

45. Hjälp ett trött bi

Bin är hårt arbetande, och det är inte ovanligt att stöta på ett utmattat bi på marken i trädgården. Du kan hjälpa ett trött bi genom att göra en sockerlösning av socker och varmt vatten, sedan lägga den i ett litet fat, flasklock eller sked och placera den nära biets huvud. Högenergidrycken kommer snart att pigga upp den så att den kan flyga iväg.

46. Använd inte en myggdödare

Myggdödare och myggljus kan hålla irriterande insekter i schack, men de kan också döda ofarliga insekter som annars skulle ge en källa till mat för fåglar, reptiler och fladdermöss. Ett gammalt gott citronellaljus är ett mycket mer djurvänligt alternativ.

47. Engagera grannarna

Om du och dina grannar arbetar tillsammans för att hjälpa det lokala djurlivet kan ni få större inverkan. Du kan föreslå att du skapar en igelkotts väg mellan alla dina trädgårdar, organiserar ett växtbyte för pollinatörer, eller väljer helt enkelt varandras hjärnor för att få tips om trädgårdsskötsel för vilda djur.

48. Hjälp skadade vilddjur

Om du upptäcker ett vilt djur som beter sig ovanligt i din trädgård kan det vara svårt att räkna ut om det behöver din hjälp. 

49. Få inspiration online

Många välgörenhetsorganisationer för naturvård delar regelbundet tips och idéer för trädgårdsskötsel på sina webbplatser och i sociala mediekanaler. 

50. Delta i undersökningar

Att delta i en undersökning av vilda djur är ett enkelt sätt att hjälpa välgörenhetsorganisationer för naturvård att övervaka inhemska arter och förstå effekterna av saker som minskade naturliga livsmiljöer och föroreningar. Det är också ett utmärkt tillfälle att observera och uppskatta alla fantastiska varelser som besöker din trädgård. Om du verkligen tycker om att göra detta kan du investera i en viltkamera. The Big Garden Birdwatch, Big Butterfly Count, Blooms for Bees och The Big Hedgehog Map är alla fantastiska alternativ – och de är idealiska trädgårdsaktiviteter för vilda djur också för barn.

Översätt sidan »