Utflykter

Sunvära kvarn i Värö.

På hemvägen från Åkraberg stannade vi till vid Sunvära kvarn i Värö. Kvarnen är en åttakantig, spånklädd hättkvarn i tre våningar av sk Holländsk typ. Sunvära kvarn är en sk tullkvarn byggd 1866 och ombyggd till nuvarande form 1893. Den var i bruk fram till 1950.

Den är så himla vacker och idag kunde vi bara inte köra förbi som vi har gjort så många gånger. Det blir alltid att man säger, nästa gång skall jag stanna, men så kör man bara förbi av gammal vana. Men som sagt inte idag. Det var ju så fint runt omkring med de gamla kvarn hjulen som bord och stolar.

Som vanligt var det fika som fattades, men det var mysigt att bara sitta ned en stund. Ägare till kvarnen är sedan 1953 Värö-Stråvalla Hembygds förening. Här var väldigt välskött och fint att gå runt. Stort eloge till alla Hembygdsföreningar som tar tillvara på gamla byggnader så vi har någon kultur att lämna till nästa generation.

Leave a Reply

Översätt sidan »