Utflykter

Göta Kanal

Äntligen! Göta kanal turen! Vädret var helt kanon och vi kom i god tid till Bergs slussar. Blev lite paff att jag kände igen mig på direkten, tänkte inte på att Vretas Naturbruksgymnasium låg där. När jag var 18 gick jag på 2 veckors kurs för att lära mig djurhållning ifall det blev krig. Vi skulle då skickas ut till de svenska gårdarna. Vi var den första gruppen på Vreta och de tyckte vi var så duktiga att vi slapp det stora skriftliga slutprovet.  Pust! Snacka om tur! Minns att vi gick upp halv 5 på morgonen, halv sov vid 11 på lektionerna. Ja, en del av tjejerna slocknade helt. Ramlade i säng vid sista passet halv 7 på kvällen och sov stenhårt efter 1 minut. De som gick på gymnasiet hade sovstund ett par timmar, medan vi hade lektioner. Man ändrade om tiderna till efterkommande grupper. Det var ju ohållbara tider och de fattade inte hur vi orkade.

Vi fick platser inne i båten, men det var som en masugn att vi valde att stå på utsidan istället. Ett gäng tanter lämnade inte sina stolar på hela turen utan satt och drack kaffe och löste korsord!! Måste ju vara billigare att gå hem till varandra än att sitta på en dyr båt. Egen matsäck fick man inte ha heller, utan allt skulle köpas på båten. Men det var många som struntade i det, priserna på mat och dricka var rejält saltade. Vi hade ryggsäck med oss men det var för att vi inte ville lämna den lilla bärbara datorn i bilen. Tyckte lite synd om gubben så jag slängde ut bullpåsen!! Hur f.n tänkte jag där? En påse goda härliga kanelgifflar! Vad kan vikten ha varit? Gubben hade ju knappast märkt av den lilla vikten och dessutom hade de ganska snabbt försvunnit i magen och försvunnit ur ryggan. Får skylla på att det var lite varmt och att hjärncellerna hade stuckit på semester någon annanstans.

Det var så vacker längs kanalen att vi blev sugna på att ta en cykeltur och utforska lite mera. Det fanns flera fina rastplatser och otroligt många flanörer och cyklister i omlopp. Det var flera som badade vi kanalen men vattnet var alldeles grågrönt och såg inte allt för fräscht ut. Men det var väldigt fint ordnat med bänkar och förtöjningsplatser för båtar. Det lät lite roligt när kaptenen ropade ut att den lilla blå båten måste flytta på sig för att han behövde ta ut svängen i kurvan. Den lilla blå båten var en stor segelbåt! Dagens höjdpunkt för många verkade vara när vi krockade med en bro som plötsligt åkte ut igen precis när vi passerade. Det small till som tusan och alla slängde sig ner på golvet. Det gick bra men kaptenen blev rejält uppskärrad och svor bra i sin hytt. Trodde det skulle vara en lugn tur och inte inspelningen av Göta Kanal 7.

Favorit stället på turen var nog ändå alla slussar! Jag tyckte verkligen att det var mäktigt och en spännande upplevelse. Helt otroligt att kanalen är 190 km lång och har 58 slussar. Av kanalsträckan är 87 km uppgrävd. Göta Kanal färdigställdes huvudsakligen av 58.000 indelta soldater från 16 olika regementen. Kanalen grävdes till största delen för hand. Helt otroligt att allt är så pass välbevarat och har blivit en så stor turistattraktion. Har läst igenom Göta Kanals sida och kollat upp de olika resepaketen som finns. Bra om man vill ta ett cykelpaket eller hålla koll på de olika evenemangen som kommer.

Vi kunde inte haft mer tur med vädret. Det var en underbar födelsedagspresent som jag inte glömmer i första taget. Toppen på den fina utflykten var besök hos Doritz. När jag berättade för Rosa att jag skulle hälsa på en blogg vän blev hon helt tyst och bara stirrade på mig. Hon minns fortfarande hur jag var omringad av Kinesiska muren och inte gärna släppte någon in på mig.  Till att nu åka hem till någon jag inte kände. Men det kändes bra när vi pratade i telefonen och definitivt kanon när vi var där. Tusen Tack igen Doritz för din gästvänlighet.

Leave a Reply

Översätt sidan »