Utflykter

Västernkyrka

En västernstad måste även ha en kyrka, och då Bengt är uppväxt med djup religiositet byggde han en sådan. Han byggde en kyrka inspirerad av med hjälp av rivningsmaterial från ett ålderdomshem i Skillingaryd.  Kyrktornet som står fritt är från Karelen och de har inte använt en enda spik. Kyrkan hade skjut luckor och de kom säkert till användning förr eftersom kyrkan alltid varit den sista utposten för jagade. Otroligt vacker kyrka som såg väldigt annorlunda ut på utsidan.

Bänkarna kommer från Berga i Lagan, altartavlan kommer från Tyskland, skapad av Ernst Hildebrand (1833-1924) och predikstolen kommer från Spanien. Ett ytterligare tillskott till anläggningen var den s.k. Kristinastugan som var det timmerhus som var med i Jan Troell filmer efter Vilhelm Mobergs romaner i Utvandrarna.m

Här skulle man behövt haft lite bättre tid på sig för att verkligen hinna se alla målningarna. Nu tittade vi på kyrkan på väg hem och det är nog mest jag och Elvy som kan titta i evigheter. Tror jag skall göra ett besök nästa år med nu när jag vet hur ur det ser ut och vad jag vill koncentrera mig lite mera på. Det fanns gott om affärer på insidan som jag inte var inne i.

Lika så museet vill jag gärna besöka, på så sett så förstår jag varför många är här i ett par dar. När vi besökte Disney Land Paris så var vi där i 4 dagar och det behövdes för att man skulle smälta allt. Fick lite den känslan här att jag skulle behövt  mera tid. Sedan gick ju kameran på högtryck och jag gjorde slut på mitt stora minneskort!

De har en vandringsled runt området som jag gärna hade promenerat runt på, så att kanske boka ett hotell och kolla upp lite fler utflyktsmål runt omkring hade kanske inte varit så dumt. Åsa Nisse kommer ju från dessa trakterna med.

Leave a Reply

Översätt sidan »