Kadborre och spåtistel!
Idag kom båda hundarna in med en massa kadborrar i pälsen! Så bökigt och eneverande att ta bort. Jag trodde jag hade grävt upp de mesta men hittar hela tiden nya bestånd. Men varför kommer då alla dessa nya växter? Jag läste att i jorden finns en enorm fröbank med miljontals frön som ligger och väntar på de rätta förhållandena för just dem.
Det är klimatomständigheterna som bestämmer vilka frön som ska gro. Kardborren och tisteln är pionjärväxter som spränger sönder jordskorpan med sina starka rötter för att etablera grogrund för andra växter som trivs i lucker jord. Detta får mig att fundera över värmeböljor, den globala uppvärmningen och några av dess konsekvenser…
Kardborre (Arctium lappa) är en mångsidig växt som har använts både utvärtes och invärtes i folkmedicin. Här är några av dess användningsområden:
Invärtes användning
- Te och avkok: Kardborrerot kan kokas till te eller avkok som anses ha vätskedrivande, blodrenande och avgiftande egenskaper. Det används för att stödja lever- och njurfunktion samt för att förbättra matsmältningen.
- Matlagning: Roten kan ätas och används ofta i soppor och grytor. Den är rik på inulin, mineraler och kolhydrater, vilket gör den näringsrik.
Utvärtes användning
- Omslag och kompresser: Avkok av kardborrerot kan användas som omslag på brännsår och utslag. Det anses lindra klåda och irritation.
- Hårvård: Kokvattnet från kardborrerot kan användas som hårvatten för att stärka håret och främja hårväxt.
- Insektsbett: Färska krossade blad kan appliceras på insektsbett för att lindra klåda och svullnad.
Spåtistel (Carlina vulgaris) är en art i familjen korgblommiga växter (Asteraceae). Den är ganska vanlig på kalkrik mark från Skåne till Uppland, men kan också sällsynt påträffas längre norrut. Spåtistel växer på öppen torr mark i backar, beteshagar och alvar, och den är betesgynnad.
Blomkorgarna är klotrunda och har tegellagda holkfjäll som är tandade i kanten. Blommorna är tvåkönade, rörlika och gula med röda eller sällan vita spetsar. Spåtistel blommar i juli-augusti.
Spåtistelns förmåga att “spå väder” är fascinerande. När det är torrt och soligt, öppnar sig de överblommade korgarna, medan de sluter sig vid fuktig luft eller när regn är på väg. Det är en naturlig barometer som har gett växten sitt namn. Naturens egna små väderprognoser är verkligen imponerande!