Dag 23
Jultraditioner från olika länder
Japan: I Japan är det tradition att äta KFC på julafton. Denna tradition började som en marknadsföringskampanj 1974 och har sedan dess blivit en populär jultradition.
Spanien: I Spanien är det nationella lotteriet, El Gordo, en stor del av julfirandet. Lotteriet hålls den 22 december och är ett av de största lotterierna i världen.
Norge: I Norge gömmer man undan alla kvastar och moppar på julafton för att förhindra onda andar från att stjäla dem och åka på en nöjestur i julnatten.
Ukraina: I Ukraina dekorerar man julgranen med spindelnät, vilket symboliserar lycka. Denna tradition kommer från en historia om en fattig kvinna som inte hade råd att dekorera sin gran, men vaknade upp till en gran täckt av spindelnät som glittrade i morgonljuset.
Venezuela: I Caracas, Venezuelas huvudstad, åker man rullskridskor till julmässan. Delar av staden stängs av för att alla ska kunna ta sig säkert till kyrkan.
Kanada: I Kanada är julen en tid för familj och gemenskap. Många kanadensare dekorerar sina hem med ljus och julgranar. En populär tradition är att delta i “Santa Claus Parades” som hålls i många städer över hela landet. Dessutom är det vanligt att åka skridskor och dricka varm choklad.
Italien: I Italien firar man julen med en stor fest som kallas “La Vigilia” på julafton. Familjer samlas för att äta en stor måltid som ofta består av fisk och skaldjur. En annan viktig tradition är att bygga en “presepe”, en julkrubba som föreställer Jesu födelse. Julfirandet fortsätter fram till den 6 januari, då man firar “La Befana”, en god häxa som delar ut presenter till barnen.
Nederländerna: I Nederländerna firar man Sinterklaas den 5 december, då Sinterklaas och hans hjälpare Zwarte Piet delar ut presenter till barnen. På juldagen, den 25 december, firar man med en stor familjemiddag och utbyter gåvor. Det är också vanligt att dekorera hemmet med ljus och julgranar.
Grönland: På Grönland firar man julen med traditionella maträtter som rått sälkött och valkött. Dessa rätter anses vara delikatesser och är en viktig del av julfirandet. Många byar och samhällen samlas för att fira tillsammans och njuta av den speciella maten.
Slovakien: I Slovakien finns en unik tradition där familjens överhuvud kastar en sked med “Loksa”, en traditionell rätt gjord av bröd, fyllning och vatten, upp i taket. Ju längre skeden stannar i taket, desto rikare blir skörden nästa år. Detta är en del av julmiddagen och anses bringa lycka och välstånd.
Argentina: I Argentina firar man julen under sommaren, vilket innebär att många firar utomhus med grillfester och fyrverkerier. En populär tradition är att dekorera hemmen med ljus och blommor, särskilt röda och vita blommor som symboliserar julen.
Australien: I Australien firar man också julen under sommaren. Många australiensare firar julen på stranden med grillfester och picknickar. En annan tradition är att sjunga julsånger utomhus, ofta kallat “Carols by Candlelight”.
Belgien: I Belgien firar man Sinterklaas den 6 december, då Sinterklaas och hans hjälpare Zwarte Piet delar ut presenter till barnen. På juldagen, den 25 december, firar man med en stor familjemiddag och utbyter gåvor.
Brasilien: I Brasilien firar man julen med stora familjefester och mycket mat. En populär tradition är att ha en midnattsmässa, “Missa do Galo”, på julafton. Många brasilianare dekorerar sina hem med julgranar och ljus.
Chile: I Chile firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med traditionella rätter som kalkon och “pan de Pascua”, en fruktkaka. Många chilenare går också till midnattsmässan, “Misa del Gallo”.
Danmark: I Danmark firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som fläskstek, potatis och risgrynsgröt. En populär tradition är att dansa runt julgranen och sjunga julsånger.
Sverige: I Sverige firar man julen med en stor julmiddag på julafton, ofta med rätter som julskinka, köttbullar och sill. En annan tradition är att titta på Kalle Anka och hans vänner på TV klockan 15:00 på julafton.
Finland: I Finland firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som julskinka och “rosolli”, en rödbetssallad. En populär tradition är att besöka bastun på julafton för att rena sig inför julfirandet.
Frankrike: I Frankrike firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som kalkon och “bûche de Noël”, en julstubbe gjord av choklad. Många fransmän går också till midnattsmässan på julafton.
Grekland: I Grekland firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som lamm och “melomakarona”, en honungskaka. En populär tradition är att dekorera hemmen med ljus och julgranar.
Indien: I Indien firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som kyckling och ris. Många indier dekorerar sina hem med ljus och julgranar, och går till midnattsmässan på julafton.
Irland: I Irland firar man julen med en stor familjemiddag på julafton, ofta med rätter som kalkon och potatis. En populär tradition är att tända ett ljus i fönstret på julafton för att välkomna Maria och Josef.
Kina: I Kina firar man julen främst i de större städerna, där man dekorerar gator och butiker med ljus och julgranar. En populär tradition är att ge varandra äpplen inslagna i färgglada papper, eftersom ordet för äpple på kinesiska låter som ordet för fred.
Kroatien: I Kroatien är advent en viktig del av julfirandet. Många kroater dekorerar sina hem med adventskransar och tänder ett ljus varje söndag fram till jul. På julafton äter man ofta en stor måltid med fisk och andra traditionella rätter.
Mexiko: I Mexiko firar man julen med “Las Posadas”, en nio dagar lång fest som börjar den 16 december och slutar på julafton. Under dessa dagar återskapar man Marias och Josefs sökande efter en plats att bo. På julafton har man en stor fest med mat, musik och dans.
Österrike: I Österrike är julmarknader en stor del av julfirandet. Många städer har sina egna julmarknader där man kan köpa juldekorationer, mat och dryck. En annan tradition är att barnen får besök av Krampus, en demonliknande figur som straffar olydiga barn.
Pakistan: I Pakistan firar de kristna julen med midnattsmässa och familjemiddagar. Många dekorerar sina hem med ljus och julgranar. En populär tradition är att sjunga julsånger och ge varandra presenter.
Polen: I Polen firar man julen med en stor måltid på julafton som kallas “Wigilia”. Måltiden består av tolv rätter, en för varje apostel. En annan tradition är att lägga hö under duken på julbordet för att påminna om Jesu födelse i en krubba.
Portugal: I Portugal firar man julen med midnattsmässa och en stor familjemiddag på julafton. En populär rätt är “bacalhau”, torkad och saltad torsk. Många portugiser dekorerar sina hem med julgranar och ljus.
Thailand: I Thailand firar de kristna julen med midnattsmässa och familjemiddagar. Många dekorerar sina hem med ljus och julgranar. En populär tradition är att ge varandra presenter och sjunga julsånger.
Schweiz: I Schweiz firar man julen med julmarknader och familjemiddagar. Många schweizare dekorerar sina hem med julgranar och ljus. En populär tradition är att barnen får besök av “Samichlaus”, en schweizisk version av jultomten.
Storbritannien: I Storbritannien firar man julen med en stor familjemiddag på juldagen. En populär rätt är kalkon med alla tillbehör. En annan tradition är att titta på drottningens jultal på TV.
Tjeckien: I Tjeckien firar man julen med en stor måltid på julafton som ofta består av karp och potatissallad. En populär tradition är att kasta ett sko över axeln; om skon landar med tån mot dörren, kommer personen att gifta sig inom ett år.
Sydkorea: I Sydkorea firar de kristna julen med midnattsmässa och familjemiddagar. Många dekorerar sina hem med ljus och julgranar. En populär tradition är att ge varandra presenter och sjunga julsånger.
Tyskland: I Tyskland firar man julen med adventskalendrar och julmarknader. Många tyskar dekorerar sina hem med julgranar och ljus. En populär tradition är att barnen får besök av “Weihnachtsmann”, den tyska versionen av jultomten.
USA: I USA firar man julen med en stor familjemiddag på juldagen. En populär rätt är kalkon med alla tillbehör. Många amerikaner dekorerar sina hem med ljus och julgranar, och det är vanligt att utbyta gåvor på julafton eller juldagen.